Met de opkomst van nieuwe technologieën, veranderende economische omstandigheden en een groeiend bewustzijn van duurzame praktijken, worden investeringen steeds relevanter. Het stelsel van de investeringsaftrek diende mee te gaan met zijn tijd en is dan ook grondig hervormd en geactualiseerd.
Ons opzet is om jou inzicht te bieden in de thematische investeringen die vanaf 1 januari 2025 van kracht zijn. Hierbij wordt gekeken naar praktische toepassingen en de potentiële voordelen voor investeerders.
Drie categorieën
Het systeem bestaat uit 3 categorieën van investeringsaftrekken waarbij gewerkt wordt met vaste percentages (niet langer met tarieven afhankelijk van de index):
- De basisaftrek
- De verhoogde thematische aftrek
- De technologie aftrek
Vooraleer we dieper ingaan op de verschillende categorieën starten we met een kort overzicht:
De basisaftrek
De basisaftrek van 10% kan enkel toegepast worden door natuurlijke personen of kleine vennootschappen. Het wordt verdubbeld tot 20% voor investeringen in digitale vaste activa. Denk daarbij aan software en apparatuur voor facturatie en betaling, boekhoudsystemen, CRM-systemen, e-commerce platformen of systemen voor beveiliging van de ICT.
Thematische investeringen
Thematische investeringen richten zich op specifieke trends of sectoren die naar verwachting in de toekomst aanzienlijk zullen groeien. De belangrijkste thema’s die in aanmerking komen zijn onder andere: duurzame energie, gezondheidszorg en biotechnologie, technologische innovaties, infrastructuurontwikkeling.
Deze thematische investeringen bieden aan zelfstandige en kleine ondernemingen een grote groeikans daar een investeringsaftrek van 40% kan genoten worden. Investeert men zo in 2025 100.000,00 EUR in een vast actief opgenomen in 1 van de investeringslijsten, heeft men een fiscaal voordeel van 40.000,00 EUR dan de ondernemer tijdens het belastbaar tijdperk, mag aftrekken van de belastbare winst.
Drie van de vier investeringslijsten voor de verhoogde thematische aftrek zijn recent gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De lijst voor digitale ondersteuning laat nog op zich wachten.
We geven hier kort een aantal voorbeelden uit de betreffende lijsten:
- energie-investeringslijst: dak/muur/vloerisolatie, vervangen van ramen, werken die energieverlies beperken van bestaande apparatuur, plaatsen automatische poorten die ventilatieverlies tegengaan. Deze werken moet gebeuren bij gebouwen waar sedert 10 jaar niet meer in geïnvesteerd werd. Ook de energiestudie die vooraf moet worden uitgevoerd hieromtrent kan onder de aftrek worden gebracht. Plaatsen van warmtepompen, plaatsen van generatoren, aanpassing van bestaande productieprocessen, …
- vervoer-investeringslijst: de lijst omvat enkel vervoersmiddelen die geen CO² uitstoten. Onder bepaalde voorwaarden komen ook de investeringen voor de gebouwen die bestemd zijn om de voertuigen op te slagen in aanmerking, alsook de laadinfrastructuur.
- milieuvriendelijke-investeringslijst: deze lijst bevat de investeringen die een gunstig effect hebben op het milieu, met aandacht voor reparatie of herstel van producten of afval, herbruik van afvalstoffen, recyclage, door middel van bijvoorbeeld waterbesparende toestellen, inzamelapparatuur, apparatuur bestemd voor herstel/sortering/demontage, vergroening van vestigingseenheden, waterdichten van muren
Merk wel op dat voor elke investering je wel na dient te gaan welke voorwaarden er opgelegd worden aangezien dit in dit korte bestek niet kan worden opgenomen.
Conclusie
Thematische investeringen bieden een aantrekkelijke mogelijkheid voor ondernemers die willen inspelen op toekomstige trends en ontwikkelingen. Met de juiste kennis en strategie kunnen thematische investeringen vanaf dit jaar een waardevolle zet zijn voor jouw onderneming.
Benieuwd hoe deze fiscale wijzigingen jouw onderneming in 2025 kunnen beïnvloeden? Lees onze uitgebreide blog over belangrijke hervormingen, zoals de investeringsaftrek, btw-wijzigingen en pensioenhervormingen. Ontdek hoe je jouw bedrijf optimaal kunt voorbereiden en profiteren van nieuwe kansen.
Mon3aan helpt je graag om deze wijzigingen te doorgronden en jouw onderneming toekomstbestendig te maken. Neem contact met ons op voor advies op maat!