Bijgewerkt op 1 oktober 2024
Als ondernemer wil je je vermogen goed beheren en tegelijkertijd zoveel mogelijk controle behouden. Sinds 2016 heeft Vlabel, de Vlaamse Belastingdienst, strengere regels ingevoerd rond het gebruik van de maatschap als planningstechniek. Hierdoor is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en valkuilen. In onze eerdere blogs ‘De maatschap door de bril van de jurist‘ en ‘De maatschap door de bril van de successieplanner‘ bespraken we de formaliteiten bij het oprichten van een maatschap en de impact op je successieplanning. In deze bijgewerkte blog gaan we dieper in op de recente beslissingen van Vlabel en hoe deze de mogelijkheden en beperkingen van de maatschap als planningstechniek verder vormgeven.
Nieuwe beslissingen van Vlabel: bevestiging van de ‘Bierroute‘
Tot 15 december 2020 kon je roerende goederen, zoals een effectenportefeuille of kunstcollectie, schenken via een Nederlandse notaris zonder schenkbelasting te betalen. Deze methode, beter bekend als de “kaasroute,” is nu afgesloten.
In recente voorafgaande beslissingen (VB 24036 en VB 24035, gepubliceerd in augustus 2024) heeft Vlabel haar standpunt over de maatschap verder verduidelijkt. Deze beslissingen beschrijven het gebruik van de maatschap als planningstechniek en bevestigen wederom de mogelijkheden van de zogenaamde ‘bierroute.’
Beslissing VB 24035 – Inbreng ten behoeve van een derde
Vlabel heeft in haar beslissing (VB 24035) geoordeeld dat een inbreng ten behoeve van een derde in de maatschap als een onrechtstreekse schenking wordt beschouwd. Bij deze methode brengen ouders aandelen van hun vennootschappen in een maatschap in zonder dat er nieuwe aandelen worden gecreëerd. De kinderen krijgen de volledige waarde van de maatschap, zonder dat er erfbelastingen verschuldigd zijn bij het overlijden van de ouders, op voorwaarde dat de schenking onrechtstreeks wordt vastgelegd via een onderhandse overeenkomst (de zogenoemde pacte adjoint).
In deze situatie hebben de ouders recht op een bepaald soort aandelen (soort A) met stemrecht en winstdeelname, terwijl de kinderen aandelen van soort B ontvangen zonder stemrecht of recht op jaarlijkse winsten. Het waardeverschil wordt vervolgens gecompenseerd door de bijkomende inbreng van de ouders in de maatschap, waarbij geen nieuwe aandelen worden uitgegeven.
Belang van de pacte adjoint
De pacte adjoint speelt hierbij een cruciale rol omdat deze de voorwaarden van de schenking vastlegt, zoals een conventioneel beding van terugkeer (voor het geval de kinderen eerder komen te overlijden dan de ouders), een uitsluitingsclausule en een zaakvervangingsclausule (bij verkoop of ontbinding van de ingebrachte vennootschap). Dankzij de pacte adjoint heeft Vlabel geoordeeld dat er geen erfbelastingen verschuldigd zijn bij het overlijden van de ouders, mits de overlevingsperiode van drie jaar is gerealiseerd.
Hoe zit het met de ‘Bierroute?’
De zogenaamde ‘bierroute’ wordt door Vlabel bevestigd als een geldig alternatief voor de vroegere ‘kaasroute,’ die in 2020 werd afgesloten. Door de inbreng van roerende goederen in een maatschap en de toekenning van aandelen aan kinderen (zonder notariële registratie) kan men nog steeds schenkbelastingen vermijden. Dit is een belangrijke bevestiging voor ondernemers die op zoek zijn naar manieren om hun vermogen efficiënt en fiscaalvriendelijk over te dragen.
Onze toptip: laat je adviseren door een expert
Hoewel Vlabel met deze recente beslissingen heeft aangegeven dat de bierroute in bepaalde gevallen geen fiscaal misbruik is, blijft voorzichtigheid geboden. De regels kunnen veranderen, en het is essentieel om je vermogensplanning regelmatig te laten beoordelen door een expert.
De bierroute is niet altijd een volwaardig alternatief voor de kaasroute, vooral niet als je het voorbehoud van vruchtgebruik wilt behouden. Toch kan deze methode, in combinatie met andere opties, een waardevolle strategie zijn voor jouw vermogensplanning. Bij Mon3aan begrijpen we dat iedere situatie uniek is. Daarom bieden we maatwerk met aandacht voor de laatste uitspraken van Vlabel, zodat jij met een gerust hart je vermogen kunt plannen en optimaliseren.
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact met ons op, en we helpen je graag verder.