De maatschap door de bril van Vlabel

Als ondernemer wil je je vermogen goed beheren en tegelijkertijd zoveel mogelijk controle behouden. Maar sinds 2016 heeft Vlabel, de Vlaamse Belastingdienst, strengere regels ingevoerd rond het gebruik van de maatschap als planningstechniek. Hierdoor is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en valkuilen. In onze eerdere blogs ‘De maatschap door de bril van de jurist‘ en ‘De maatschap door de bril van de successieplanner‘ bespraken we de formaliteiten bij het oprichten van een maatschap en de impact op je successieplanning. In deze blog gaan we dieper in op de specifieke mogelijkheden en beperkingen van de maatschap als planningstechniek.

Hoeveel controle kan je echt behouden?

Vlabel heeft duidelijk aangegeven dat het oprichten van een maatschap tot aan het overlijden van de langstlevende schenker niet zonder risico’s is. Het doel van zo’n opzet is vaak om volledige controle over het vermogen te houden. Vlabel ziet dit echter als een constructie die sterk lijkt op schenkingen onder de opschortende voorwaarde van overlijden. Dit betekent dat er bij overlijden alsnog erfbelastingen verschuldigd zijn.

De kernboodschap? Het is van groot belang om de statuten van de maatschap en de schenkingsakte zorgvuldig te redigeren. Dit kan je namelijk een flinke fiscale kater besparen.


De “Bierroute” als slim alternatief voor vermogensplanning

Tot 15 december 2020 kon je roerende goederen, zoals een effectenportefeuille of kunstcollectie, schenken via een Nederlandse notaris zonder schenkbelasting te betalen. Deze methode, beter bekend als de “kaasroute,” is nu echter afgesloten. Wat nu?

bierroute of kaasroute

Een mogelijke oplossing is de zogenaamde “bierroute.” Hierbij richten ouders een maatschap op en brengen roerende goederen in. In plaats van de aandelen zelf te houden, worden deze grotendeels aan de kinderen toegekend. Dit staat bekend als een “inbreng ten behoeve van een derde” en wordt beschouwd als een onrechtstreekse schenking. Het grote voordeel? Dit hoeft niet bij de notaris geregistreerd te worden, waardoor schenkbelastingen vermeden kunnen worden.

Onze toptip: laat je adviseren door een expert

Hoewel Vlabel in recente beslissingen heeft aangegeven dat de bierroute in bepaalde gevallen geen fiscaal misbruik is, blijft voorzichtigheid geboden. De regels kunnen veranderen, en het is essentieel om je vermogensplanning regelmatig te laten beoordelen door een expert.

De bierroute is niet altijd een volwaardig alternatief voor de kaasroute, vooral niet als je het voorbehoud van vruchtgebruik wilt behouden. Toch kan deze methode, in combinatie met andere opties, een waardevolle strategie zijn voor jouw vermogensplanning. Bij Mon3aan begrijpen we dat iedere situatie uniek is. Daarom bieden we maatwerk met aandacht voor de laatste uitspraken van Vlabel, zodat jij met een gerust hart je vermogen kunt plannen en optimaliseren.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact met ons op, en we helpen je graag verder.

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…