Digitale transformatie bij bedrijven schakelt een versnelling hoger door covid-19

De Coronacrisis heeft als eerste een belangrijke impact op onze gezondheid maar zet tevens ook enorme druk op onze economie. Voor veel ondernemingen is Corona een wake-up call geweest. Men moest zich in allerijl opnieuw uitvinden en dankzij digitale toepassingen slagen ondernemingen erin hun bedrijf van op afstand draaiende te houden en kunnen hun medewerkers van thuis uit werken.

‘Digitalisering’ is een term die we in combinatie met ‘COVID-19’ de afgelopen weken en maanden verschillende malen hebben gehoord in de media. Via allerlei kanalen werd er ontzettend veel informatie verspreid omtrent digitalisatie want technologie blijkt in deze crisis onmisbaar. Digitaal werd opeens voor sommige bedrijven de enige manier van werken. Zowel voor werknemers als werkgevers kan de overvloed aan informatie, de vele verschillende softwaretoepassingen angst gaan inboezemen, want voor velen onder hen was dit voor COVID-19 nog deels onbekend terrein. Daarom is het ook van belang om als ondernemer alert te blijven dat je tijdens de snelle digitale transformatie ook de juiste beslissingen neemt. Want eenmaal alles werd geïmplementeerd en geconverteerd, is het nadien moeilijk om bepaalde zaken terug te draaien of aan te passen.

Ongeacht voor welke sector, de digitalisatie van gegevens en data voor de KMO is in het begin ook heel intensief. De reden hiervan is dat de nieuwe systemen moeten geïmplementeerd worden, medewerkers moeten worden omgeschoold en vooral alle softwaresystemen moeten zoveel mogelijk op elkaar afgestemd worden. Digitalisatie op zich alleen mag geen doelstelling zijn omdat enkel het digitaliseren van gegevens en data geen rechtstreekse meerwaarde oplevert. De echte toegevoegde waarde wordt pas gecreëerd als alle gedigitaliseerde gegevens en data aan elkaar gekoppeld worden en met elkaar kunnen communiceren zodat de informatie up to date en volledig kan geïnterpreteerd worden. Digitalisering moet men beschouwen als een uitdaging. Als ondernemer moet men zich kunnen concentreren op de kerntaken van zijn onderneming. Digitalisatie is hiervoor een noodzaak. 

De versnelling in het traject van digitalisering zal in de toekomt zeker blijvend zijn. Echter zullen ook een aantal digitale activiteiten opnieuw afgebouwd worden, zoals nu reeds het geval is. Zo hebben we ontdekt dat bepaalde meetings perfect en heel efficiënt online verlopen, maar hebben we ook mogen ervaren dat andere meetings hierdoor net minder makkelijk verlopen. Ook missen we het sociale contact. Volledig thuiswerken is dus zeker niet het nieuwe normaal.

Om de juiste beslissingen te nemen bij de digitale transformatie van je bedrijf is het belangrijk om de volledige workflow van je onderneming, alsook de administratie uit te tekenen. Hierbij dienen alle knelpunten in de bedrijfsprocessen geanalyseerd te worden. Voor elk knelpunt zoek je een digitale oplossing. Besteed bij de keuze van de software ook voldoende aandacht dat de verschillende softwaretools met elkaar communiceren zodat je één geïntegreerd platform hebt. Maak als ondernemer de juiste keuze van proven software en laat je hierbij ook ondersteunen waar nodig. Ben je van plan om een belangrijk digitaal transformatieproject uit te voeren dat op korte termijn ook wordt geïmplementeerd? Vergeet dan zeker niet om eens een kijkje te nemen op de website van VLAIO. Er is namelijk een subsidie voor digitale transformatieprojecten waarbij de Vlaamse overheid kmo’s in Vlaanderen wil steunen. Het doel van deze subsidie is ervoor te zorgen dat je beroep kan doen op een externe dienstverlener zodat de digitale transformatie succesvol kan verlopen. De vereiste is wel dat je samenwerkt met een externe dienstverlener, al dan niet in combinatie met inzet van je eigen personeel.

Bedrijven die reeds een digitale transformatie zijn ondergaan voor de Coronacrisis zullen daar nu zonder enige twijfel de vruchten van plukken. Deze crisis zal ons ons later ook herinneren aan het moment waarop de digitalisering in sneltempo werd doorgevoerd bij vele bedrijven om zo hun dagdagelijkse taken te kunnen blijven uitoefenen.

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.