De nieuwe federale regering heeft een ambitieuze fiscale hervorming van 6,5 miljard euro aangekondigd, waarvan 4,4 miljard euro bestemd is voor het verlagen van de lasten op arbeid. Als digitaal accountantskantoor Mon3aan willen we je graag informeren over de belangrijkste fiscale maatregelen en wat deze voor jou kunnen betekenen.
Nieuwe meerwaardebelasting op financiële activa
Er komt een meerwaardebelasting op financiële activa, met een solidariteitsbijdrage op toekomstige gerealiseerde meerwaarden. Dit betekent dat beleggers voortaan een bijdrage moeten betalen op de winst die ze maken met hun financiële activa. Bekijk de details van deze maatregel en de impact ervan op beleggers in onze nieuwste blog.
Strengere fiscale regels voor managementvennootschappen
De federale regering maakt managementvennootschappen minder aantrekkelijk door strengere fiscale regels. Het minimumloon dat een bedrijfsleider uit zijn vennootschap moet halen, stijgt van 45.000 naar 50.000 euro bruto.
Het VVPRbis-stelsel en de liquidatiereserve worden maximaal geharmoniseerd. Voor wat betreft de liquidatiereserve zal de wachttermijn worden verlaagd van 5 jaar naar 3 jaar. Aandeelhouders kunnen zo sneller gelden uit hun vennootschap onttrekken aan een verlaagd tarief van de roerende voorheffing. Aan de andere kant wordt het tarief van de 5% roerende voorheffing wel opgetrokken tot 6,5% vanaf 1 januari 2026 voor nieuwe aangelegde liquidatiereserves. Op die manier stijgt het effectieve tarief van 13,64% naar 15%, hetzelfde tarief als bij de VVPRbis.
Wie binnen de drie jaar geld opneemt, betaalt het normale tarief van 30 % roerende voorheffing. Ontdek wat de impact is voor bedrijfsleiders met een managementvennootschap in onze nieuwste blog.
Hybride bedrijfswagens maken comeback
De regering voert een nieuwe regeling in voor hybride bedrijfswagens. In tegenstelling tot de vorige regeling, waarbij de fiscale voordelen voor hybride wagens werden afgebouwd, wordt nu een nieuwe formule uitgewerkt. Bedrijven krijgen opnieuw de mogelijkheid om hybride wagens fiscaal voordelig in te zetten, zij het onder strengere voorwaarden. De exacte details moeten nog worden uitgewerkt, maar deze maatregel past binnen de bredere strategie om bedrijfswagens duurzamer te maken. Lees onze blog waar we de specifieke voorwaarden en fiscale voordelen van deze nieuwe regeling uitgebreid bespreken.
Andere fiscale aanpassingen
- Lagere lasten op arbeid: de belastingvrije som wordt verhoogd, de sociale werkbonus aangepast en de bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid (BBSZ) verlaagd, met extra aandacht voor lage inkomens en een ‘single friendly’ BBSZ.
- Nieuwe ondernemersaftrek stimuleert zelfstandigen: zelfstandigen kunnen een eerste schijf van hun winsten of baten fiscaal aftrekken (na verrekening van fiscale verliezen en na aftrek van beroepskosten), wat ondernemerschap bevordert en financiële ademruimte geeft.
- Belastingvoordeel bij eerste aanwervingen blijft behouden: de belastingvermindering van 2.000 euro per kwartaal voor de eerste werknemer blijft onbeperkt gelden, terwijl de vermindering voor de tweede tot vijfde werknemer behouden blijft gedurende drie jaar.
- Zelfstandigen kunnen vlotter sparen voor aanvullend pensioen: de pensioenopbouw voor zelfstandigen wordt vereenvoudigd, met een verhoging van de aftrekbare limiet binnen het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) van 8,17% naar 8,5%.
- Geen boetes meer voor laattijdige voorafbetalingen van belastingen: de boete van 9% verdwijnt en wordt vervangen door een beloningssysteem met een vijfde voorafbetalingsperiode, waarbij wie vóór 20 februari betaalt, een belastingvermindering krijgt.
- Strengere regels voor DBI-aftrek en hogere drempel: de DBI-aftrek wordt hervormd naar een vrijstelling, in plaats van een aftrek (verhoging begintoestand reserves). De participatievoorwaarde van 10% blijft ongewijzigd, die van € 2,5 mio EUR wordt opgetrokken naar 4 miljoen EUR. De participatievoorwaarde in het DBI- en meerwaardestelsel worden verscherpt door de participatievoorwaarde van 4 miljoen euro te koppelen aan de voorwaarde dat de deelneming de aard van financieel vast actief moet hebben. Deze verstrenging is niet van toepassing op kleine en middelgrote ondernemingen (definitie art. 2, §1, 4°/1 WIB) maar dus enkel voor en tussen grote ondernemingen, terwijl DBI-beveks een nieuwe meerwaardebelasting van 5% krijgen.
- Belastingvoordelen voor duurzame investeringen: Hybride wagens genieten van belastingkortingen. De btw op warmtepompen en sloop en heropbouw wordt verlaagd om duurzame investeringen en lagere energiekosten te stimuleren.
- Afbouw huwelijksquotiënt om discriminatie tussen samenlevingsvormen weg te werken.
- Verhoging maaltijdcheques: bedrijven kunnen maaltijdcheques tot 12 euro toekennen.
- Schrapping belastingverminderingen zoals voor huisbedienden en rechtsbijstand.
- Auteursrechten: het fiscale regime voor auteursrechten zal worden uitgebreid om een einde te maken aan de bestaande discriminatie tussen digitale beroepen (die momenteel niet van het regime kunnen profiteren volgens de fiscus) en andere beroepen. IT’ers kunnen dus weer op beide horen slapen. Je leest alle nieuwe regels in onze blog.
- Arbeidsmarkt: Er komt een beperking op de werkloosheidsuitkeringen tot maximaal twee jaar. Bonussen voor langer werken na de pensioenleeftijd.
- Hogere vrijstellingen voor studentenarbeid en flexi-jobs, waardoor zij meer belastingvrij kunnen bijverdienen. Er zal een strenger beleid gevoerd worden voor langdurig zieken en werkgevers zullen meer moeten bijdragen. Grote bedrijven moeten voortaan 30% van de uitkering van langdurig zieken betalen in de eerste twee maanden na het gewaarborgd loon, wat hun verantwoordelijkheid vergroot. Met deze maatregelen wenst men zoveel mogelijk mensen te activeren voor de arbeidsmarkt.
Conclusie
De nieuwe fiscale hervorming brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee die van invloed kunnen zijn op jouw financiële situatie. Bij Mon3aan houden we je graag op de hoogte van deze ontwikkelingen en staan we klaar om je te helpen bij het maken van de juiste financiële keuzes. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en advies.
Samen bouwen we aan een financieel gezonde toekomst!