Lagere rente én 6% btw op afbraak en heropbouw: goed nieuws voor ondernemers in de bouw én daarbuiten 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw de rente verlaagd. Deze keer met 0,25%. Tegelijk is het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw definitief gemaakt. Twee beslissingen die elk op zich impact hebben, maar samen een krachtige impuls geven aan de bouwsector en aan wie wil investeren in vastgoed of infrastructuur. 

Wat betekent dat voor jou als ondernemer of zelfstandige? We leggen het helder uit. 

Goedkoper lenen = meer ademruimte 

De renteverlaging van de ECB is er niet toevallig gekomen. Door de handelsoorlog met de VS en onzekerheid op de markten dreigt de Europese economie af te koelen. Lagere rentes moeten consumenten en bedrijven stimuleren om te investeren, kopen en groeien

Wat betekent dit concreet? 

  • Banken kunnen goedkoper lenen, en zullen dit voordeel (deels) doorrekenen in hun leningen aan particulieren en bedrijven. 
  • Investeringskredieten voor bijvoorbeeld machines, bedrijfsvoertuigen of renovaties kunnen dus voordeliger worden. 
  • Ook hypothecaire leningen kunnen dalen, al is dat effect iets trager en minder uitgesproken dan bij kortlopende leningen. 

Heb je plannen om te investeren in een nieuwe locatie, magazijn of kantoorruimte? Of denk je eraan om privé te kopen en deels professioneel te gebruiken? Dan is dit een interessant moment om die berekening opnieuw te maken

Afbraak en heropbouw: definitief aan 6% btw 

Naast de renteverlaging is er ook goed nieuws aan het btw-front. Het tijdelijke regime van 6% btw bij afbraak en heropbouw is nu definitief verankerd. 

Wat verandert er? 

  • Wie een oud pand sloopt en heropbouwt, betaalt nog maar 6% btw op de nieuwbouw in plaats van 21%. 
  • Dit geldt zowel voor particulieren als projectontwikkelaars
  • Het is van toepassing in heel België, niet langer enkel in een beperkt aantal centrumsteden. 

Voor zelfstandigen en kleine ondernemingen in de bouwsector is dit een duidelijke boost in de concurrentiekracht. Particulieren zijn sneller geneigd te renoveren of (her)bouwen als het kostenplaatje daalt, en dat biedt meer opdrachten en stabielere omzet

Werk je met projecten in vastgoed of overweeg je om te investeren in een pand om later te verhuren? Dan wordt het verschil tussen nieuwbouw en renovatie opnieuw kleiner, zeker in combinatie met lagere rente. 

Wat kan jij doen? 

Of je nu actief bent in de bouwsector, vastgoedplannen hebt of investeringen overweegt: deze wijzigingen kunnen een reële impact hebben op jouw cashflow, afschrijvingen en btw-planning

Bij Mon3aan bekijken we dit niet alleen boekhoudkundig, maar ook strategisch. Want slimme beslissingen starten met inzichten, cijfers én fiscale kennis. 

Denk je eraan om: 

  • een investering te doen in vastgoed of een nieuwbouwproject? 
  • jouw eigen woning te heropbouwen en deels beroepsmatig te gebruiken? 
  • te investeren in materieel of infrastructuur? 

Laat ons even meekijken. We bekijken samen de financieringsopties, de fiscale implicaties en de optimale timing. 

Twijfel je of dit hét moment is om te investeren? Plan dan een verkennend gesprek met jouw dossierbeheerder. Samen maken we een duidelijke analyse van jouw situatie en kijken we hoe jij maximaal voordeel haalt uit dit economisch momentum. 

💡 Tip: volg ons ook op Linkedin, Facebook en Instagram voor updates rond de laatste fiscale nieuwigheden. 

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…