Heb je al eens gedacht aan een flexi-job? Sinds 1 december 2015 kan je als werknemer of gepensioneerde voordelig een centje bijverdienen onder het statuut flexi-job. Het systeem werd met ingang van 1 januari 2024 grondig gewijzigd.
Wat zijn flexi-jobs en waarom zijn ze populair in 2024?
Flexi-jobs bieden een fantastische kans om flexibel bij te verdienen of voordelig extra personeel in te zetten op piekmomenten – en dat belastingvrij.
Voor wie zijn flexi-jobs interessant?
Werknemers (jonger dan 65 jaar):
Flexi-jobs zijn niet alleen interessant voor werkgevers, maar ook voor werknemers. Je betaalt immers geen sociale bijdragen en geen belastingen (geen bedrijfsvoorheffing) op het flexi-loon; je brutoloon is gelijk aan je nettoloon. Dit loon dient niet aangegeven te worden in de belastingbrief, er is dus ook geen risico om in een hogere belastingschijf te vallen voor bezoldigingen tot 12.000 euro op jaarbasis.
- Je moet in de 3 kwartalen voorafgaand aan het kwartaal waarin je een flexi-job wil uitoefenen minstens “4/5e” (80%) gewerkt hebben als werknemer.
- Stap je van een fulltime tewerkstelling over naar een 4/5e tewerkstelling? Dan kan je pas vanaf het derde kwartaal na de overschakeling als flexi-jobber aan de slag.
- Je mag niet tewerkgesteld zijn onder een andere arbeidsovereenkomst of onder een andere tewerkstelling bij dezelfde werkgever als je flexi-job.
- Een werknemer die minstens 4/5e werkt in een onderneming, zal niet als flexi-jobber aan de slag kunnen in een andere verbonden onderneming
Dit biedt een geweldige mogelijkheid om wat extra geld te verdienen en je inkomen aan te vullen zonder extra belastingdruk.
Gepensioneerden (ouder dan 65 jaar)
Ook gepensioneerden kunnen aan de slag onder het statuut van de flexi-job. Als gepensioneerde mag je onbeperkt bijverdienen. De grens van 12.000 euro is niet van toepassing.
- Je moet minstens 1 volledig kwartaal met pensioen zijn.
- Ga je binnenkort met pensioen? Dan kan je onmiddellijk aan de slag als flexi-jobber op voorwaarde dat je tot je pensioendatum minstens 4/5 werkt. Indien dit niet het geval is, dien je minstens één volledig kwartaal met pensioen te zijn vooraleer je aan de slag kunt.
Werkgevers
Als werkgever bieden flexi-jobs ook vele voordelen. Je betaalt alleen een patronale bijdrage van 28%, wat betekent dat de gebruikelijke socialezekerheidsbijdragen niet van toepassing zijn. Dit maakt flexi-jobs een kosteneffectieve manier om extra personeel in te zetten op drukke momenten, zonder je zorgen te maken over hoge loonkosten.
Belangrijk om te weten
Het is echter belangrijk om te weten dat de mogelijkheid om flexi-jobs in te zetten afhangt van de regels van je paritair comité. Dit betekent dat niet alle sectoren dezelfde mogelijkheden bieden voor flexi-jobs. Het is daarom essentieel om de regels en voorwaarden van jouw sector te controleren voordat je besluit om flexi-jobs in te zetten.
In welke sectoren kan je een flexi-job uitoefenen?
In volgende sectoren kunt u aan de slag als flexi-job:
- Horeca
- Zelfstandige kleinhandel
- Kappers, schoonheidssalons en fitnesscentra
- Bakkerij en banketbakkerijen
- Kleinhandel in voedingswaren
- Warenhuizen
- Artiesten
- Sport
- Bioscopen
- Gezondheidsinrichtingen/Zorgsector
- Vervoer per bus/autocar
- Onderwijs/opvoeding
- Sport en cultuur
- Begrafenisondernemingen
- Kinderopvang
- Evenementen
- Voeding
- Autorijscholen en vormingscentra
- Autosector
- Land- en tuinbouw
- Vastgoedsector
- Verhuissector
Kortom, flexi-jobs zijn een geweldige manier om flexibel bij te verdienen of extra personeel in te zetten op drukke momenten, zonder extra belastingdruk. Wil je meer weten over hoe flexi-jobs jou kunnen helpen? Contacteer ons!
Disclaimer: Deze informatie is gebaseerd op de huidige wetgeving en kan onderhevig zijn aan wijzigingen. Neem altijd contact op met je Mon3aan-adviseur voor actueel en persoonlijk advies.