
De krapte op de arbeidsmarkt blijft een grote uitdaging voor veel ondernemingen. Door een tekort aan werkkrachten, openstaande vacatures en langdurig zieken, komt de druk steeds vaker op de bestaande medewerkers terecht. Een manier om tijdelijk extra werk op te vangen, zijn de zogenaamde relance-overuren.
Maar let op: dit fiscaal gunstige systeem loopt eind juni 2025 af. Wie er nog gebruik van wil maken, wacht dus best niet te lang.
Wat zijn relance-overuren?
Relance-overuren zijn een tijdelijke maatregel die de federale regering invoerde na de coronacrisis. Ze laten toe dat werknemers tot 120 extra overuren per jaar presteren onder uitzonderlijk voordelige voorwaarden:
- geen overloontoeslag (dus geen extra 50%).
- geen sociale bijdragen voor werkgever en werknemer.
- geen personenbelasting voor de werknemer.
- geen verplichting tot inhaalrust.
Het gaat hier om volledig vrijwillige overuren, buiten het reguliere contingent van 100 klassieke vrijwillige overuren. Deze regeling geldt voor alle sectoren.
Waarom zijn relance-overuren interessant?
Voor werkgevers:
- een fiscaal voordelige manier om tijdelijke werkdruk op te vangen.
- geen extra kosten bovenop het brutoloon.
Voor werknemers:
- meer netto-inkomen voor gepresteerde overuren.
- geen belasting of RSZ op deze uren.
Vooral in sectoren met knelpuntberoepen zoals bouw, kleinhandel, zorg en technische beroepen zijn deze overuren een populair instrument geworden.
Wat verandert er vanaf juli 2025?
Het huidige systeem van relance-overuren loopt af op 30 juni 2025. De federale regering plant een opvolger: een nieuw systeem waarbij werknemers tot 360 vrijwillige overuren per jaar fiscaal voordelig kunnen presteren.
Voor de horeca zou het plafond opgetrokken worden tot 450 uren. De exacte voorwaarden zijn op dit moment echter nog niet definitief uitgewerkt.
Let op: het is onzeker of dit nieuwe systeem tijdig klaar zal zijn. Werkgevers doen er dus goed aan om nu al actie te ondernemen en het huidige regime nog maximaal te benutten.
Wat kun je nu doen als werkgever?
- Check of je momenteel relance-overuren toepast.
- Breng je sociaal secretariaat of boekhouder op de hoogte.
- Plan tijdig hoe je deze overuren fiscaal voordelig inzet tot eind juni 2025.
- Stel interne afspraken of policies op over hoe en wanneer deze uren ingezet mogen worden.
Hoe helpt Mon3aan?
Wil je weten wat dit concreet betekent voor jouw bedrijf? Onze dossierbeheerders bekijken samen met jou hoe je relance-overuren strategisch én correct toepast in jouw onderneming. Contacteer jouw dossierbeheerder rechtstreeks of via ons contactformulier.
Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2021 en geüpdatet in april 2025 met de meest recente info.