Vanaf 1 januari 2020 wordt ook uw BVBA een BV. In 2019 werd het Wetboek van Vennootschappen vervangen door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Dat wil zeggen dat er dwingende nieuwe regels zijn voor de vennootschappen die vanaf 1 januari 2020 in werking treden. We geven u een overzicht van de regels en hoe u ze moet toepassen binnen uw vennootschap. Wat zijn de dwingende nieuwe wijzigingen van toepassing vanaf 1 januari 2020 ? Als eerste wordt uw BVBA of CVBA automatisch omgezet naar een BV (Besloten Vennootschap) of CV (Coöperatieve Vennootschap). Deze naamswijziging zorgt ervoor dat u in al uw documenten, van facturen tot stempels en website, uw BVBA zal moeten veranderen naar BV. Doe dit best zo snel mogelijk, om problemen te vermijden.
Naast deze naamswijziging, wordt ook de benaming van de zaakvoerder veranderd naar bestuurder.
Er treden niet alleen terminologische wijzigingen op. Houd ook rekening met onderstaande zaken:
- Het begrip kapitaal wordt afgeschaft binnen de BV. Al uw kapitaal en wettelijke reserve zullen automatisch worden omgezet in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening. Een voordeel hiervan is dat het kapitaal niet meer als criterium wordt gezien bij de oprichting van een BV.
- Dividenden of tantièmes kunnen niet meer uitgekeerd worden zonder balanstest en liquiditeitstest. Deze zullen bepaalde grenzen stellen aan uw uitkering. Als de uitkering namelijk voor een negatieve balans en/of tekort aan liquiditeit zorgt binnen de vennootschap, kan deze niet doorgaan.
- Er gelden nieuwe regels wanneer het belang van de bestuurder van uw BV in tegenstrijd is met het belang van uw vennootschap.
- Daarnaast wordt het “dubbel zaakvoerdersmandaat” niet langer toegestaan. Dat wil zeggen dat als u als natuurlijk persoon zaakvoerder bent in uw vennootschap én vaste vertegenwoordiger van een andere zaakvoerder in de vennootschap, dit niet langer mogelijk is.
Termijn om statuten aan te passen
U heeft in principe tot 31/12/2023 om alle statuten van uw vennootschap aan te passen. Dat wil dus zeggen dat u vier jaar de tijd heeft. Zo kan u deze omvorming eventueel koppelen aan een andere wijziging in uw vennootschap om de notariskosten te drukken.
Het is nog niet volledig duidelijk welke zaken dringend zijn om te wijzigen en welke niet. De volgende zaken past u wel best zo snel mogelijk aan:
- De namen van de vennootschappen en hun afkortingen
- De regels voor de berekening van de meerderheid in een algemene vergadering
- Uw kapitaal wordt omgezet in een onbeschikbare eigen vermogensrekening
- De procedure voor het belangenconflict
- Het algemene regime voor de aansprakelijkheid van bestuurders
Heeft u nog vragen over de wijzigingen binnen uw vennootschap of heeft u hulp nodig bij het maken van de veranderingen, aarzel dan niet om ons te contacteren. We kunnen u helpen om snel en eenvoudig de juiste zaken te regelen binnen de nieuwe wetgeving.